CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

fredag 6 februari 2009

fredagsmys


Kakan:

200 g smör

200 g mörk choklad (jag tog blockchoklad)

4 ägg2 dl strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 krm salt


Topping:

75 g smör

3/4 dl strösocker

3/4 dl ljus sirap

1 dl vispgrädde

2 msk kakao

2 1/2 dl frukostflingor, osockrade


Gör så här:

Smörj en rund bakform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Smält smöret till kakan i en bunke i mikron. Bryt ned chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ned chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, rör ned i smeten och blanda till en jämn massa. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 14 minuter. Låt svalna helt.Smält smöret till toppingen i en kastrull. Rör ner socker, sirap, vispgrädde och kakao och låt koka upp. Koka under omrörning på medelvarm platta tills kolan tjocknat och det blir en ”gata” när man drar sleven längs med kastrullens botten. Använd gärna en termometer. Kolan är klar vid 114 grader. Dra kastrullen från plattan och rör ned flingorna i kolan. Bred smeten i ett jämnt lager ovanpå kakan och låt stelna.


Det tog lite tid innan smeten tjocknade faktiskt, så räkna med att det kan ta en stund..

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mmmm ser gott ut! Får man tjuva receptet?

Jessica sa...

såklart man får =)